Notice: Undefined variable: showmenu in /var/www/vhosts/envima.se/httpdocs/inc/top.inc.php on line 17

Kundintervju: Epishine

2021-04-23

En solcell för inomhusbruk. Låter det konstigt? Lite kanske. Men för Epishine är det helt naturligt, och sen produktlanseringen i februari har intresset varit mycket stort på marknaden. Här berättar Anna Björklou, vd på Epishine om hållbarhet och framtidens energikälla – en ultratunn solcell.

”Hela affärsidén bygger på hållbarhet”

- Anna Björklou, vd på Epishine, som tagit fram en ultratunn solcell

Epishine grundades 2016 och har sitt ursprung från 25 års forskning inom Linköpings universitet. Epishine har nu utvecklat en produkt som kan användas för olika applikationer inomhus för att elektrifiera produkter med hjälp av ljus, så kallat Light Energy Harvesting.

Det kan verka konstigt, men det är det inte. Vi kallar den ljuscell och den tar vara på allt ljus som redan finns inne i våra lokaler och omvandlar det till el och på så sätt kan olika produkter strömförsörjas och drivas utan exempelvis ett batteri.

Sen lanseringen av ljuscellen i februari i år så har intresset varit stort, bland annat från fastighets- och larmbolag.

I fastigheter finns det olika produkter som behöver strömförsörjas, exempelvis sensorer, kodlås och digitala prisskyltar i affärer. Idag sitter det allt som oftast batterier i dessa, men med hjälp av vår ljuscell behöver man inte längre använda batterier. I takt med ökad automation och viljan att koppla upp produkter mot molnet behövs allt fler sensorer av olika typer och det kan då vara en stor vinst för en fastighetsägare att slippa använda batterier i dessa sensorer.

Första, andra och tredje fasen

Fokus just nu är olika applikationer i inomhusmiljö men det är bara det första steget i Epishines satsning. Tillväxtresan är uppdelat i tre faser: fas 1 ljusceller för inomhusmiljö, fas 2 solceller som kan användas där traditionella kiselsolceller inte passar och fas 3 då Epishine kommer att vara konkurrenskraftiga även i applikationer som kan passa traditionella kiselsolceller

Vi står inför en spännande resa där vi ser att vår teknologi är otroligt bra, både hållbar och dessutom skalbar i stora volymer och som därmed skulle kunna göra stor nytta – för många. Produktionsprocessen är energisnål och genom användandet av solen som energikälla kommer produkterna snabbt kunna ha en positiv klimatpåverkan.


I bild från vänster: Jonas Bergqvist, CTO, Anna Björklou, CEO, Mattias Josephson, VP Business Development, Thomas Österberg R&D och Anders Elfwing, Passion Manager
Foto: Epishine/Crelle Photography

Hela affärsidén bygger på hållbarhet

Hållbarhet är inte något Epishine arbetar med - Epishine är hållbarhet. Det var därför det grundandes – för att kunna göra en positiv klimatpåverkan. Även om hela företaget andas och är hållbarhet så vill man leva det fullt ut – i alla led. Därför har man valt att ISO-certifiera sig – något som Envima hjälper till med.

Vi har gått från att vara en startup till en scale-up. Vi är idag 24 anställda och växer i snabb takt. För oss är det viktigt med förtroende och kunna visa att vi är en stabil partner till de stora kunderna som man kan lita på– därför håller vi på att ISO-certifiera oss i 9001 (miljö), 14001 (kvalitetsledning) och 45001 (arbetsmiljö).

Envima hjälper också Epishine att se till att de följer de regler och lagar som finns inom de här olika områdena och att ta fram enkla och smarta strukturer och arbetsprocesser.

Tillväxt och hållbar framtid 

Anna Björklou tillträdde tjänsten som vd i höstas och har en mångårig erfarenhet från globala tillverkande industrier. Hennes uppdrag är lika viktigt som tydligt: att skapa hållbar tillväxt för Epishine och bidra till en mer hållbar värld.

Jag har jobbat som vd i globala organisationer och koncerner de senaste tolv åren. Att nu få jobba med något som är viktigt på riktigt och som kommer ha en stor betydelse för framtiden känns fantastiskt bra och meningsfullt. Att dessutom få vara med och bygga upp ett lokalt företag till en ny svensk industri för en internationell marknad med det fantastiska team vi är känns mycket inspirerande och givetvis utmanande!

Foton: Epishine/Crelle Photography

MenyFler nyheter