Notice: Undefined variable: showmenu in /var/www/vhosts/envima.se/httpdocs/inc/top.inc.php on line 17

Är det nu det händer?

2019-09-27

Den här veckan är det extra mycket fokus på klimatet runtom i hela världen. Greta Thunberg höll sitt omtalade brandtal på FN:s klimatmöte som ägde rum i måndags, då världens ledare skulle komma överens om hur vi kan rädda klimatet en gång för alla.

Enligt rapporter är det bråttom. Världens tropiska korallrev kommer försvinna redan vid 1,5 graders uppvärmning, en temperatur som vi förväntas nå redan inom 20-30 år. Isarna fortsätter smälta på Arktis, vilket bidrar till ytterligare klimatpåverkan då de isfria områdena drar åt sig mer av solens strålar och gör jorden varmare, vilket i sin tur höjer vattennivåerna och demobiliserar jetströmmen som finns i vårt norra halvklot. Enligt FN var de senaste fyra åren de varmaste vi har uppmätt och vi har fortsatt sett klimatförändringarnas påverkan genom kraftiga väderomväxlingar, påverkan på bönders skördar och därigenom hotet mot mattillgången för världens befolkning.   

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, behöver världen halvera sina utsläpp till år 2030 och enligt hållbarhetsmålen bör världen ha noll utsläpp av fossila bränslen och andra växthusgaser år 2050. Detta för att vi ska uppfylla Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och i annat fall inte överstiga 2 grader.

Mycket fokus i klimatdebatten har kretsat kring individens ansvar för att minska sina konsumtionsutsläpp såsom konsumtion av varor och flygresor och därigenom börja konsumera mer hållbart. Att enbart arbeta för ett bättre klimat på en individnivå är inte tillräckligt för att rädda vår planet och nå nollutsläpp år 2050. Enligt Naturvårdsverket står transporter och industri för en stor del av utsläppen. Det är därför dags att våra politiker tar täten för att minska utsläppen och nå en strukturell förändring i samhället med klimatet i centrum, och att våra svenska företag följer efter och visar vägen framåt.

För att nå klimatmålen är det dags att världens ledare på FN:s klimatkonferens inte längre bara diskuterar klimatfrågan utan istället börjar agera för klimatet och gör det nu. Demonstrationerna som sker runt om i hela världen idag är även ett tydligt tecken på att det är dags att agera. Den här gången är det inte bara skolelever som engagerar sig utan även vuxna som lämnar sina arbeten för att visa att klimatfrågan måste tas på allvar. Greta Thunbergs brandtal i FN i New York satte standarden i början av veckan där hon avslutade med att säga ”…förändring är på väg. Vare sig ni gillar det eller inte”. Frågan vi ställer oss är – är det nu det händer?  

/Sara Andersson

 

 

 

 

 

 

 

Bild: Sara Andersson och Petra Mattsson på klimatstrejk.

MenyFler nyheter