Vimorna på konferensresa i Åre

2018-10-01

Gastronomisk busstur med mathantverk i fokus, fjällvandring i ett höstgult Åre och studiebesök hos Östersundshem och Mittuniversitetet var några av ingredienserna i årets konferensresa.

Sent på onsdagskvällen gick nattåget från Linköping och Stockholm som skulle ta oss uppåt i landet. Första stoppet var Östersund där vi träffade Karin Österberg, hållbarhetschef för Östersundshem, som berättade om deras övergripande hållbarhetsarbete och även deras arbete för att skapa ett mer integrerat Östersund genom Innanförskapsakademin.

Innanförskapsakademin är ett mycket intressant exempel på hur ett fastighetsbolag kan sticka ut hakan och utmana synen på hur verksamheter kan arbeta för att främja integration. Genom sociala krav i deras upphandlingar kombinerat med ett gediget praktikprogram och företagsprogram har de arbetat för att ge unga och nyanlända en plats i Östersunds arbetsmarknad. Hett tips är att se filmen om Innanförskapsakademin här: https://www.youtube.com/watch?v=clchfqR7XCI&feature=youtu.be

Efter studiebesöket hos Östersundshem deltog vi i ett seminarium om Miljöbyggnad anordnat av Region Jämtland/Härjedalen för att på eftermiddagen göra ett besök hos Mittuniversitetet. Det var ett intressant möte med ekostudenterna där vi i ett trångt rum körde en variant av övningen Fyra hörn med konsulter och studenter blandat. Påståenden som gruppen fick ta ställning till var bland annat: ”Det är företag som driver omställningen till ett hållbart samhälle” eller ” Klimatet är den viktigaste hållbarhetsutmaningen att lösa”.

Nästa stopp efter Östersund var Åre där vi efter en god natts sömn fick följa med Kulitur och Manne Mosten på en gastronomisk busstur. Medans bussen susade förbi solgula björkar och dramatiska fjälltoppar mot Storulvån, Storlien och Tännforsen, fick vi lyssna på mathantverkets framväxt i regionen och provsmaka lokala delikatesser. Stort tack till Manne Mosten för en härlig matupplevelse.

Sista dagen tog vi en fjälltur på Åreskutan, bastade i ångbastu och hade olika arbetsmöten innan vi hoppade på nattåget tillbaka till Stockholm och Linköping.   

Tack till Östersundshem, Region Jämtland/Härjedalen, Mittuniversitetet, Kulitur och vimorna som alla bidrog till en givande och mycket trevlig konferens.

MenyFler nyheter